Heijgele Transporten Maastricht

 

Bel 046-4600 210

Stuur een mail

 

Historie

Heijgele Transport is opgericht in 1941 door Nicolay Heijgele. Hij begon het bedrijf vanuit de ouderlijke boerderij in Bosscherveld, waar hij woonde met zijn vader. Bosscherveld, toen nog een dorp, nu een wijk van Maastricht, was in die jaren al een en al bedrijvigheid. Buurtbewoners hielpen mee met het laden en lossen van goederentreinen. Ook Nicolay deed dat. Het ging dan om zakken kleurstof, voor het nabijgelegen Horna Pigment, nu BASF. De kleurstof werd door dit bedrijf bewerkt en doorverkocht. Nicolay promoveerde al snel van losser tot medewerker en omdat hij als boerenzoon over paard en wagen beschikte, ging hij ook zakken pigment van het fabrieksterrein naar de klant vervoeren. Zo werd hij transporteur en legde de basis voor het latere familiebedrijf Heijgele.

Na de bevrijding werden paard en wagen ingeruild voor een vrachtauto. De fabriek groeide, Heijgele groeide mee. In 1960 ging Nicolay’s oudste zoon Giel actief meewerken in het bedrijf. Van toen af ging de familie ook internationaal rijden. Zo was de firma N.D. Heijgele & Zn. geboren.

In 2002 werd het bedrijf, Heijgele Transporten Maastricht verkocht aan Sluyter Logistics uit Rotterdam, omdat het als één van de weinige specialisten op dit terrein, door heel Nederland, België en Luxemburg heen, dagelijkse lijndiensten onderhield met een vaste portefeuille van trouwe klanten. Giel naderde de aow-gerechtigde leeftijd en meende dat door deze overname de voortgang van het familiebedrijf de komende jaren gewaarborgd zou zijn. 

De eerste jaren na de overname ging het behoorlijk voor de wind. Onder leiding van het nieuwe management van Sluyter Logistics Maastricht BV (HODN Heijgele Transporten Maastricht BV), breidde het bedrijf zich snel uit, het wagenpark werd verdubbeld en er werd zelfs een compleet dedicated warehouse van 6.000m2 in de Beatrixhaven toegevoegd aan het bedrijf.

Maar toen ging het mis! De eigenaar in Rotterdam kreeg een meningsverschil vestigingsmanager, omdat zij het niet eens werden over de te volgen koers. Daarop gingen beide partijen uit elkaar. Vrijwel direct daarna ging het bergafwaarts met de firma. Uiteindelijk werden alle transportactiviteiten gestaakt, omdat zowat alle trouwe klanten van weleer waren vertrokken na de koerswijziging. Met lede ogen moest Giel Heijgele aanzien hoe het bedrijf, dat hij samen met zijn vader had opgebouwd en tot bloei gebracht, in korte tijd volledig van de kaart geveegd werd, doordat er geen bezieling meer achter zat.

Na een periode van radiostilte besloten Giel Heijgele en de voormalige vestigingsmanager, Dion Groenestijn - inmiddels mede-eigenaar van ander bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het machinetransport en bedrijfswagenverhuur - de handen ineen te slaan en het transportbedrijf nieuw leven in te blazen.

En zo is Heijgele Transporten Maastricht uitgegroeid van een groupagespecialist naar een klein en allround transportbedrijf, zonder pretenties.

 

Druk hieronder op het logo om naar de fotocollage van het materieel van Heijgele uit vervlogen tijden.